Czech Live For Speed Zone  

Go Back   Czech Live For Speed Zone > Jiné > Hardware, software

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 22.9.2006   #41
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by Nitemare
hmm napada nekoho nejaky jednoduchy reseni jak to udelat pres usb port?
paralelni port uz nemam , navic usb je mnohem praktictejsi
Njn, na tom lpt portu je to proste jednoduchy jak na programovani "driveru", tak na postaveni. Usb reseni vyzaduje nejakej mikrocip. Ten k8055 vypada zajimave, urcite to prozkoumam.

Ja tedka teda experimentuju s pic18f4550. Je to super obvod, malo soucastek kolem, kdyz uz ma clovek uvnitr kod s bootloaderem, tak se da programovat jen po usb. Ma to i pwm vystup, ale zadnej analogovej. Velka nevyhoda je, ze tenhle obvod je unas prakticiky nesehnatelnej. Ja ho mam od borce z rsc fora z Nemecka za 20euro. U nas jsem ho videl v jednom ceniku za cenu kolem 500,-kc, ale nedal se tam objednat.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 22.9.2006   #42
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by Nitemare
tohle by se dalo pouzit:
super tip, maji tam od toho schema, takze se jde inspirovat pri zapojeni :-).
Kada is offline   Reply With Quote
Old 25.9.2006   #43
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

Quote:
Originally Posted by Kada
super tip, maji tam od toho schema, takze se jde inspirovat pri zapojeni :-).
ja uz jsem si to koupil... soucasti stavebnice je predprogramovany PIC16C745... jestli ma nekdo moznost ten program z toho chipu nejak vytahnout, muzu zapujcit...
ale ten vystup neni analogovej jak jsem si myslel, ale PWM... nicmene treba pro nastaveni intenzity podsvetleni to staci...

v GM to maji jen jako stavebnici, takze sem si to musel spajet... coz je prace tak na dve hodiny, ale neni to nijak tezky - zadny SMD, a chipy maji sokly...

prilozili k tomu dll se se vsema potrebnyma I/O funkcema, ted jen musim napsat nakej program co to bude ovladat...
chtel bych ty zkusit ty data posilat na LCD displej 4x20, a udelat si obdobu Motecu, ale nevim jestli to pujde dost rychle obnovovat... kdyz ne udelam taky segmentovku...
nejjednodussi bude asi napsat to v c# .. ale nikdy sem v tom nedelal, tak to asi chvilku potrva.. jestli v tom nekdo umite, rad bych uvital nejaky rady...

Last edited by Nitemare; 25.9.2006 at 01:41.
Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 25.9.2006   #44
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by Nitemare
nejjednodussi bude asi napsat to v c# .. ale nikdy sem v tom nedelal, tak to asi chvilku potrva.. jestli v tom nekdo umite, rad bych uvital nejaky rady...
Nee, C# nee, je pak k tomu potreba 40 mega knihoven :-(.

Pwm je pro tachec/otackomer ok :-).
Kada is offline   Reply With Quote
Old 25.9.2006   #45
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

Quote:
Originally Posted by Kada
Nee, C# nee, je pak k tomu potreba 40 mega knihoven :-(
...ktery stejne uz kazdej kdo nekdy nejakej program pod .NET pouzil ma davno nainstalovany...
Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 25.9.2006   #46
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by Nitemare
ale ten vystup neni analogovej jak jsem si myslel, ale PWM... nicmene treba pro nastaveni intenzity podsvetleni to staci...
Podle mych chabych znalosti tvori r12 (r13) a c2(c3) integracni clen, ten zesak tam je jen jako sledovac, tzn. na DAC1(2) by mela byt skutecne analogova uroven (zintegrovanej prubeh pwm....).
EDIT: C# proste sux, pojede to pomalu a vubec. Pis to v ANSI C :-).

Last edited by Kada; 25.9.2006 at 02:18.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 3.10.2006   #47
Woyta
LFS Guru

 
Woyta's Avatar
 
Join Date: 17.5.2005
Location: Ho?ice
Posts: 2 812
Default

Neni i nejaky reseni pro ukecanej displej? Mam na LPT displey 16*2 znaku a pomoci jaLCD do nej posilam vsemozna info o stavu PC. Pokud by to vyslo tak bych mozna mel i casem cernobile LCD 640*480 7".
__________________
Intel E7200 OC 3,8ghz a stoupá, DFI Blood Iron 2x 2GB OCZ Reaper 1066mhz, EVGA 8800GT 512mb, Hitachi T7K250 250gb, Seagate Barracuda 640gb, Creative Sound Blaster Audigy, Leadtek Winfast DTV2000H, Linksys WMP54G.EU, Logitech MX518, Logitech Driving Force PRO, Logitech VX Revolution, Ati Remote Wonder, Creative P5800, Creative Fatal1ty Gaming Headset
Vodni dilo: Laing DDC + XSPC Top, EK Supreme Acetal, EK 8800GZ FC, Alphacool Extreme II, Swiftech MCR320-QP, EK Multioption RES 250

Woyta is offline   Reply With Quote
Old 3.10.2006   #48
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Je to relativne jednoduchy naprogramovat. Ja to ale tezko muzu udelat, kdyz ten displej nemam. Kdyz mi ho koupis, naprogramuju :-).
Kada is offline   Reply With Quote
Old 6.10.2006   #49
Woyta
LFS Guru

 
Woyta's Avatar
 
Join Date: 17.5.2005
Location: Ho?ice
Posts: 2 812
Default

Ja ti asi displey asi nekoupim. Neni to levna hracka. Pro kontrolu teplot behem hrani je ale velmi sikovnej.
(info o zapojeni a samotnem displeyi http://pctuning.cz/jak_si_vyrobit_vl...d_displej.html )
__________________
Intel E7200 OC 3,8ghz a stoupá, DFI Blood Iron 2x 2GB OCZ Reaper 1066mhz, EVGA 8800GT 512mb, Hitachi T7K250 250gb, Seagate Barracuda 640gb, Creative Sound Blaster Audigy, Leadtek Winfast DTV2000H, Linksys WMP54G.EU, Logitech MX518, Logitech Driving Force PRO, Logitech VX Revolution, Ati Remote Wonder, Creative P5800, Creative Fatal1ty Gaming Headset
Vodni dilo: Laing DDC + XSPC Top, EK Supreme Acetal, EK 8800GZ FC, Alphacool Extreme II, Swiftech MCR320-QP, EK Multioption RES 250

Woyta is offline   Reply With Quote
Old 10.10.2006   #50
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

update...

tak uz sem ten indikator zprovoznil...
pouzil jsem prevodnik z BCD kodu na sedmisegmentovku (CMOS 4511), takze tim sem usetril 4 z 8 vystupu, a pouzil je pro indikator otacek z 2x4 LEDek, ktere se muzou rozsvecet podobne, jako v BF1.
nevyhoda toho BCD prevodniku je, ze dokaze zobrazit jen cislice 0-9, takze chybi indikace neutralu a zpatecky, ale to v beznym provozu nevadi...

schema zapojeni


pohled na indikator zepredu


...a zezadu


zapojeni do usb boardu - krokodylky vedou k 12V zdroji


funguje to OK, ale je zrejme naky bug v controlleru na ty usb desce, protoze kdyz to zapojim do USB nejde pustit LFS, ani jina aplikace co pouziva Direct Input. Kdyz pustim LFS a pak pripojim desku tak to jde...
Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 15.10.2006   #51
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Super . Skoda toho bugu ve firmware. Jeste ze to de obejit pripojenim desky ve vhodny okamzik..

S timhle diodovym "otackomerem" sem uvazoval na nasledujicim. Idealni by bylo, kdyby to fungovalo skutecne jako v f1, tzn ty cerveny se rozly ("rozsvitily" pro jezdce odjinud nez z jizni moravy :-)) v okamziku, kdy ma clovek radit. Problem je v tom, ze tohle je zavisly na setupu a volbe prevodu. Napadlo me, ze by se to mohlo prepnout do nejakyho "synchornizacniho" modu. Behem testovaciho kola by se pak ty urovne, kdy se diody rozinaji, ten ovladac "naucil" (podle zarazenyho prevodu a podle "shift_light"). Samozrejme, kdyz by clovek zmenil setup, musel by znova "ucit" rozsveceni.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 15.10.2006   #52
xedox
Member

 
xedox's Avatar
 
Join Date: 18.12.2004
Location: P?íbram
Posts: 342
Default

.........tohle stelovani roznuti ledek jak popisujes se dela v realu ......ze na indikaci je mini trimr a sroubovakem nastavis hodnotu ot/min kdy se maji ledky roznout...........v novejsich autech se to dela pres notas v SW :-)
takze to nastavis jen na otacky nezavisle na set-upu
__________________
ESCARGOT Racing Team ?len skup. "W2SX"
XEDOX engineering
oct TDI 168 PS 450 Nm
MONTCAR autosport
JAWA 250 - 592

xedox is offline   Reply With Quote
Old 15.10.2006   #53
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

To je ale podle myho neni uplne ono, mit to pevne na otacky, nezavisle na setupu. Skutecne je to v realnych autech takhle "blbe"? Navic, esli tomu dobre rozumim, rozina se to pro kazdej zarazenej prevod ve stejnych otackach?
Kada is offline   Reply With Quote
Old 15.10.2006   #54
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

Kada: to s tim naucenim na shift light me uz taky napadlo, ale zase je otrava pri kazdy zmene prevodu to auto "preucit", takze asi to udelam vzdy pro default setup a pak to ulozim napevno nekam do configu... ty zmeny mezi setupama budou minimalni

v aute je to takhle blbe, protoze udaj o otackach je mnohem jednodussi zjistit nez udaj o okamzitym tocivym momentu a vykonu... v lfs se ten shift light rozsviti ve chvili, kdy se prerazenim ziska vyssi tocivy moment na kolech, nez pri soucasnych otackach

btw zrovna ty LED na volantu v BF1 se rozsvecuji v zavislosti na otackach, ne podle shift light
Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006   #55
Dagger
Member

 
Dagger's Avatar
 
Join Date: 6.10.2006
Location: Liberec
Posts: 100
Default

Tak jsem si taky cht?l postavit tu 7segmentovku p?es lpt, zdá se to jednoduchý. Bohužel u nás v krám? se 7segmentovka se spole?nou katodou sehnat nedá ani na objednávku. Liberec je prost? zapadákov. Bába m? poslala do Prahy. Taky jsem jí cht?l poslat...:-(
Dagger is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006   #56
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

Quote:
Originally Posted by Dagger View Post
Tak jsem si taky cht?l postavit tu 7segmentovku p?es lpt, zdá se to jednoduchý. Bohužel u nás v krám? se 7segmentovka se spole?nou katodou sehnat nedá ani na objednávku. Liberec je prost? zapadákov. Bába m? poslala do Prahy. Taky jsem jí cht?l poslat...:-(
da se to udelat i se spolecnou anodou... ale potrebujes k tomu par soucastek...
tohle zapojeni musis udelat pro kazdou z LEDek v ty 7-seg
Code:
+5V  LED   R 470Ohm  tranzistor       zem
o---->|---==------------\_/-----------o
                      c  |  e 
                         |
                        | | R  4,7 kOhm                                   
                         |
                       k  LPT...
tranzistor muze bejt treba 2N3904 nebo nakej podobnej...

Last edited by Nitemare; 19.10.2006 at 16:44. Reason: to formatovani textu me stve..
Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006   #57
Dagger
Member

 
Dagger's Avatar
 
Join Date: 6.10.2006
Location: Liberec
Posts: 100
Default

Quote:
Originally Posted by Nitemare View Post
da se to udelat i se spolecnou anodou... ale potrebujes k tomu par soucastek...
tohle zapojeni musis udelat pro kazdou z LEDek v ty 7-seg
Code:
+5V  LED   R 470Ohm  tranzistor       zem
o---->|---==------------\_/-----------o
                      c  |  e 
                         |
                        | | R  4,7 kOhm                                   
                         |
                       k  LPT...
tranzistor muze bejt treba 2N3904 nebo nakej podobnej...
Eehh, cože to mám ud?lat? Prosím polopaticky. Takže musim p?ikoupit 8 tranzistor? a jakže s tim zapojenim?
Dagger is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006   #58
Nitemare
Regular Member

 
Nitemare's Avatar
 
Join Date: 4.1.2005
Location: Praha
Posts: 947
Default

Quote:
Originally Posted by Dagger View Post
Eehh, cože to mám ud?lat? Prosím polopaticky. Takže musim p?ikoupit 8 tranzistor? a jakže s tim zapojenim?
takhle:

Nitemare is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006   #59
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Nebo misto 7 tranzistoru koupis ULN2803, popis zapojeni je na teto strance (ted nejak nefunguje).
Kada is offline   Reply With Quote
Old 20.10.2006   #60
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Doplnil jsem GI o volbu --blank-and-exit, kdyz spustite: GI --blank-and-exit tak se na port posle, co je nastaveny v configu jako Seg_Off a GI hned skonci.
Kada is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:34.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.