Czech Live For Speed Zone  

Go Back   Czech Live For Speed Zone > Jiné > Hardware, software

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 25.8.2006   #1
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default 7segmentovka na LPT pro zobrazeni prevodu

Tak si tak jezdim po Blackwoodu, co mam zarazeno se mi ukazuje na sedmisegmentovce za 3.50,- Kc....

Navod v kostce:
Quote:
Domovska stranka projektu.

Zakladni predpoklad je mit v pocitaci LPT (tiskarnovy) port. Spousta novejsich pocitacu uz ho bohuzel nema. Pokud v pocitaci neni, je to spatne, protoze muj program s ruznymy prevodniky (napr. usb-lpt) nefunguje).

Mame-li LPT port, zakladni zapojeni (skutecne se trosku lisi) ukazuje tento obrazek:
http://www.epanorama.net/circuits/lptleds.gif
Tzn svitive diody, odpory a konektor k portu, tot vse. Toto zakladni zapojeni je napajeno primo z pocitace, nic dalsiho neni treba. Pro toto zakladni zapojeni je potreba mit 7 segmentovy displej se spolecnou katodou, jednu diodu na kotrolu vytoceni a 8 odporu 390 ohmu.

Zakladni zapojeni je napajeno primo z portu pocitace, coz muze pri chybe pri zapojeni vest az ke zniceni zakladni desky v pocitaci! Proto doporucuji mezi port pocitace a diody vlozit obvod ULN 2803, jak je naznaceno tady:
http://nlp.fi.muni.cz/~xkadlec/lfs/g...ev%20Meter.pdf
Na rozdil od zakladniho zapojeni, je v tomto pripade treba koupit 7 segmentovy displej se spolecnou anodou. V tomto PDF od cloveka s prezdivkou Nick_A je uvedeno napajeni 9 voltu, z mych zkusenosti staci bohate 5 voltu. 5 voltu lze ziskat bud koupenim adapteru na 5 voltu nebo je vyvest z pocitace.

Pro otestovani zapojeni doporucuji tento program:
http://geekhideout.com/parmon.shtml
Pri kliknuti ja prislusny pin na obrazovce by se mela rozsvitit prislusna dioda.

Pokud tohle vsechno funguje, je zbytek uz jen otazkou konfigurce software.
Zapojeni: jednodussi uz byt nemuze, 8x odpor 470 ohmu, 1x sedmisegmentovka (jeden odpor navic pro tecku) na datovy piny u LPT, detaily trebas tu. Rozhodne nedavejte nizsi odpor nez 470 ohmu, bo by LPT mohlo jit do kytek. Na starsich pocitacich bych radeji vubec nezkousel, LPT je velmi nachylny ke zniceni.

Software: Windows verze k dispozici, diky vyborne praci beta-testera (pana mistra CR v LFS) funguje ve win98SE i ve winXP. Pro zajemce a paranoiky jsou k dispozici i zdrojaky.

Celkove naklady: 8,-Kc (bez cannon 25 konektoru, ten sem kdesi vyhrabal i s kabelem).

Velka vyhoda OutGauge systemu v LFS je, ze to nemusi bezet na pocitaci, na kterym hrajete, tzn. napriklad muzete mit linuxovej notebook na zobrazeni a hrat ve widlich.

Quote:
Originally Posted by Jet
jen bych dodal ze je potreba displej se spolecnou katodou...
Pokud pouzijete ULN2803, potrebujete spolecnou anodu, pokud pouze odpory + 7segment, potrebujete spolecnou katodu.

Dale podporuju blikani "gear shift indicatoru", kdyz zapnete rpm limitter, rychlost blikani se da nastavit v konfigu.

Stavajici verze umi low_fuel, shift_light, traction_control, signal_lights, handbrake, rpm_limitter, redline. Dalsi diody si napajejte na piny 1, 14, 16, 17 lpt. Funkce prirazeny tem pinum jdou zvolit v konfigu. Vrele doporucuju pouzit ten obvod ULN2803 pro tyto piny, protoze podle normy nejdou tak zatizit jako datove piny.

Thread na rscnet foru.

Houmpejdz, domovska stranka. Vypada jak vypada, chyba neni ve vasem prohlizeci.
NEW: Podpora pro RBR ma novou stranku. Rozbalte gidll.zip do adresare s RBR. V gidll_config.txt nastavte stejnou ip adresu a port, jakou mate nastavenout v config.txt u GI. Spustte napred GI a pak RBR. Vyzadovan RBR patch 1.02.
NEW: Shift light by mel fakat v RBR, uroven, kdy se rozsviti, lze nastavit v konfigu.

Zaznamenane feature requesty:
- blikajici ext piny
- minimized spousteni (tray?)
- config jako parametr na prikazove radce
- signal_L, signal_R, a vystrazny (obe diody najednou)
- pri dosazeni redline se shiftlight rozblika
- ze by ta low_fuel indikace mela dva stupne, pri prvnim by se ledka rozsvitila a pri druhym by zacla blikat.. napr pri 4% fuel se rozsviti a pri 1% se rozblika
- vice displeju

Last edited by Kada; 19.7.2008 at 14:21.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 25.8.2006   #2
Pablo
Administrator

 
Join Date: 28.11.2004
Location: Jablonec n. N.
Posts: 2 944
Default

Kdybych m?l LPT, asi bych si to ud?lal, ?ervený ?íslí?ko by se mi na volantu líbilo, v sou?asných kokpitech ?asto to ?íslo není dob?e vid?t (musím se nau?it jezdit s vypnutým volantem)
Pablo is offline   Reply With Quote
Old 25.8.2006   #3
M!key8
Newbie
 
Join Date: 15.8.2006
Posts: 34
Default

Quote:
Originally Posted by Kada
Tak si tak jezdim po Blackwoodu...
Software: Zatim pouze pro Linux
jak jsi rozjel LFS na Linuxu? S emulatorem? Pokud jo, jde to nejak hratelne?
M!key8 is offline   Reply With Quote
Old 26.8.2006   #4
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by M!key8
jak jsi rozjel LFS na Linuxu? S emulatorem? Pokud jo, jde to nejak hratelne?
disribuce Ubuntu:
$sudo apt-get install wine
(nainstalujeme linuxovou implenetaci widle API)

$wine LFS.exe
(spustime LFS)

V soucasne verzi (U20) nejsou videt textury na autech, tzn z aut jsou videt sedacky, volant, ridic a kola. nic vic, pravdepodobne by to slo nejak poladit. Volant facha bez force feedbacku. LFS v linuxu pouzivam jen na testovani, takze mi tohle vubec nevadi. Drivejsi verze (nejaka T tusim) jela i s texturama na autech v pohode.

S Outgauge jsem si hral v Linuxu proto, ze jsem nikdy nic neprogramoval pod windows, nemam prekladac pod windows a v Linuxu muzu kraasne ladit komunikaci pomoci tcpdumpu (modri vedi).

Last edited by Kada; 26.8.2006 at 00:19.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 26.8.2006   #5
M!key8
Newbie
 
Join Date: 15.8.2006
Posts: 34
Default

he, mne se to prave nejak nechtelo zkouset ale rozhodne vyzkousim, mam taky Ubuntu, rpave winy pouzivam jen na hrani LFS a RBR

EDIT: Couldn not write to data folder - is LFs correctly installed od har drive?
divny a hlasi to ikdyz to prekopiruju na partisnu kde mam Ubuntu a povolenej zapis, prava mam nastaveny. Ubuntu mam 6.06 - Dapper, ale tim by to bejt nemelo...

Last edited by M!key8; 26.8.2006 at 13:20.
M!key8 is offline   Reply With Quote
Old 26.8.2006   #6
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Prvni post aktualizovan, Windows alpha-verze.

M!key8: zaloz novej thread o lfs v linuchu a muzem to tam rozvinout....
Kada is offline   Reply With Quote
Old 28.8.2006   #7
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Pridal jsem do prvniho postu link na snad pouzitelnou verzi pro Windows.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 28.8.2006   #8
Krpas
Regular Member

 
Krpas's Avatar
 
Join Date: 9.11.2004
Location: Semily
Posts: 602
Default

To zni obr zajimave a snad to setroji i takovy tele jako ja
__________________
Vcz Rulezz
Krpas is offline   Reply With Quote
Old 28.8.2006   #9
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by Krpas
To zni obr zajimave a snad to setroji i takovy tele jako ja
Neboj se toho, mam to strceny nonstop v portu uz 3 dny a stale to facha :-). Ty odpory jsem umistil dovnitr toho konektoru, kdyz by se nahodou stalo, ze se zkratnou draty na konci kabelu, tak by se snad nemelo az tak moc stat... Kdybyste videli, co ma v LPT Jet... .
Kada is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #10
jet
LFS Guru

 
jet's Avatar
 
Join Date: 22.7.2004
Location: hk
Posts: 2 643
Default

jen bych dodal ze je potreba displej se spolecnou katodou... prodavacka mi bez ptani dala se spolecnou anodou a ja tu jak debil merim draty a hledam, kde mam zkrat...
jet is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #11
Kurt_Kombajn
Member

 
Kurt_Kombajn's Avatar
 
Join Date: 3.8.2005
Location: F-M
Posts: 484
Default

Quote:
Originally Posted by Kada
... Kdybyste videli, co ma v LPT Jet... .
A on se nám i p?es své reply nepochlubil..
Copak tam asi m?že mít...
Neprozradíš, Jete .. ?
__________________
M3R Kurt_Kombajn member of M3-Racing - Czech Live for Speed Racing Team

AMD Athlon XP2200 (1,83 GHz), 1 GB RAM, NVIDIA GeForce4 Ti 4200, Logitech G25 Racing Wheel, S2 licence od 13.6. 2006

"D?kazem dobrého pr?jezdu jsou pro m? utíkající diváci. To si vždy ?íkám, že to bylo na brzdách akorát." - Iva Víchová
Kurt_Kombajn is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #12
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by jet
jen bych dodal ze je potreba displej se spolecnou katodou... prodavacka mi bez ptani dala se spolecnou anodou a ja tu jak debil merim draty a hledam, kde mam zkrat...
Njn, sorry, zapomel jsem na to upozornit, updatl jsem 1. post...
Kada is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #13
jet
LFS Guru

 
jet's Avatar
 
Join Date: 22.7.2004
Location: hk
Posts: 2 643
Default

kurt> www.jet.ic.cz/other/disco.mpg
kada> hodilo by se nejake zapojeni vim ze datove piny jsou 2-9 ale nevim jak si je pripojil k displeji, jestli podle znaceni segmentu A-G (2-A, 3-B, 4-C,...) nebo podle cisel pinu displeje 1-10 (2-1, 3-2, 4-4, 5-5,...)

Last edited by jet; 29.8.2006 at 21:36.
jet is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #14
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Quote:
Originally Posted by jet
kada> hodilo by se nejake zapojeni vim ze datove piny jsou 2-9 ale nevim jak si je pripojil k displeji, jestli podle znaceni segmentu A-G (2-A, 3-B, 4-C,...) nebo podle cisel pinu displeje 1-10 (2-1, 3-2, 4-4, 5-5,...)
Napojil jsem to nejak nahodne . V tom "config.txt" si muzes pro kazdej prevod urcit, co se na displej posle, tzn. kdyz uz to mas zapojeny, tak to doladis softwarem..
Kada is offline   Reply With Quote
Old 29.8.2006   #15
jet
LFS Guru

 
jet's Avatar
 
Join Date: 22.7.2004
Location: hk
Posts: 2 643
Default

jet is offline   Reply With Quote
Old 30.8.2006   #16
rostreet
Moderator

 
rostreet's Avatar
 
Join Date: 24.10.2005
Location: Prague,L.B.City
Posts: 731
Default

nemohl by nekdo prosim vytvorit navod pro uplny lamy?myslim tim co je potreba,presny postup...atd....
rostreet is offline   Reply With Quote
Old 30.8.2006   #17
Tairo
Administrator

 
Join Date: 26.9.2004
Location: Plzen
Posts: 1 668
Default

Quote:
Originally Posted by rostreet
nemohl by nekdo prosim vytvorit navod pro uplny lamy?myslim tim co je potreba,presny postup...atd....
je treba vyhledat nekoho, kdo to zna, je snadne si prez lpt pocuchat komp
__________________
Team: ACTUAL LINUX e-Racing Team . . . . . .Sponzor: ACTUAL LINUX s.r.o. . . . . . .
Jabber:
tairo(zavinac)jabber.actual.cz
Tairo is offline   Reply With Quote
Old 30.8.2006   #18
SIR
Regular Member

 
SIR's Avatar
 
Join Date: 22.7.2004
Location: LB City
Posts: 811
Default

Quote:
Originally Posted by rostreet
nemohl by nekdo prosim vytvorit navod pro uplny lamy?myslim tim co je potreba,presny postup...atd....
Quote:
Originally Posted by Tairo
je treba vyhledat nekoho, kdo to zna, je snadne si prez lpt pocuchat komp
hlavne s tim nechod za mnou
SIR is offline   Reply With Quote
Old 30.8.2006   #19
Kada
LFS Guru

 
Kada's Avatar
 
Join Date: 20.4.2005
Location: Brno
Posts: 1 864
Default

Pri trose opatrnosti se to da zvladnout.

Potrebujes 8x 470 ohmu odpor, 7 segmentovku se spolecnou katodou na proud kolem 10mA (miliAmper). LPT konektor (cannon 25, samec), takovej ten plast obalujci ten konektor (konektor se prodava pouze jako koncovka), kabel s 9 zilama.

Odpory napajej dovnitr toho konektoru na datove piny, jak je naznaceno na tomto obrazku: .

Z tech odporu mas 8 kabelu + 1 kabel je zem, to privedes k te 7 segmentovce, zem das na tu spolecnou katodu, zbytek k jednotlivym segmentum.

Je potreba dat pozor, aby se jednotlive datove piny nikde nedotykaly, nebyl mezi nima kousek cinu, nebyly primo pripojene na zem.... Nezapojuj polotovar s volnyma dratama do LPT, hrozi spojeni dratu a odpaleni portu (i kdyz teoreticky, pokud budes mit spravne odpory hned u portu, tak by se nic stat nemelo).

Proste hodne opatrnosti, 2x premereni, ze nikde neni nic spojenyho, co nema byt.
Kada is offline   Reply With Quote
Old 30.8.2006   #20
jet
LFS Guru

 
jet's Avatar
 
Join Date: 22.7.2004
Location: hk
Posts: 2 643
Default

tak uz mi to taky chodi udelal jsem takovy ilustracni video[xvid;13.3MB] jak to asi vypada (sorry za spatnou kvalitu, ridit s pyramidou pred nosem (na ktere stal fotak) neni zadna sranda , navic ten shit neumi poradne ostrit).
pouzil jsem display SC08-11EWA a ledku.
zde je jeste navod jak propojit display s portem (pres odpory samozrejme!)

pohled z druhe strany displaye, jeho "zada"

bila cisla jsou cisla pinu displaye, cerna cisla jsou cisla pinu LPT portu. staci propojit. na 9. pin LPT portu mozno pripojit externi ledku (pro shift light), desetinna tecka na diplseji je prilis mala.

pokud by mel nekdo jiny display s jinym layoutem pinu, tak se ridte timto

cerveny cisla jsou cisla pinu na lpt portu

a jeste do cfg.txt hodte (je to uplne na konci)
Code:
OutGauge Mode 1
OutGauge Delay 1
OutGauge IP 127.0.0.1
OutGauge Port 11111
OutGauge ID 0
a na zaver prikladam svuj config, aby jste se nemuseli patlat s hledanim spravnych kombinaci.
edit/ updatovan config pro posledni verzi gi.

Last edited by jet; 16.11.2006 at 22:36.
jet is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:21.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.